Kadra
Nasza kadra
prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak
prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska
dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD
dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. UJD
dr hab. Hanna Mojska, prof. UJD
dr inż. Beata Mikuta
dr Przemysław Siemion, prof. UJD
mgr Sylwia Ptak
mgr Marta Zdańska
mgr Dorota Jasiak

dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. UJD
Kierownik Katedry Dietetyki i Badań Żywności
Profesor Janusz Kapuśniak w Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym im. Jana Długosza zatrudniony jest od 1997 r. przechodząc wszystkie szczeble kariery zawodowej od pracownika naukowo-technicznego do prof. Uczelni. Do największych osiągnięć naukowych prof. Kapuśniaka można zaliczyć stypendia przyznane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programów START i KOLUMB, Grant wspomagający FNP dla laureatów Programu KOLUMB, roczny staż naukowy w Carbohydrate Chemistry Group w Department of Food Science and Human Nutrition w Iowa State University w USA oraz uzyskanie Śląskiej Nagrody Naukowej w 2020 r.
Prof. Janusz Kapuśniak jest autorem ponad 75 oryginalnych artykułów naukowych, 5 rozdziałów w monografiach, 5 patentów. Wielokrotnie był zapraszany do wygłoszenia wykładów plenarnych, key-note i sekcyjnych na konferencjach w wielu krajach na całym świecie.
W ostatnich latach kierował lub był członkiem komitetów sterujących 6 projektów badawczych finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowe Centrum Nauki i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Jest przedstawicielem UJD w European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE) (od 2019 r. wiceprezydentem tego stowarzyszenia) oraz w Centrum Polintegra. Jest członkiem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, członkiem prezydium Sekcji Technologii Węglowodanów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Chemicznego.
Prof. Kapuśniak pełnił wiele funkcji administracyjnych w Uczelni. Był kierownikiem Zakładu Chemii Ogólnej, Zakładu Biochemii i Technologii Bioproduktów, Katedry Dietetyki i Badań Żywności (obecnie), Dyrektorem Instytutu Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, Dziekanem Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego oraz Prorektorem ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą (obecnie).

Prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak

dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD
i żywieniem, kierownik i wykonawca wielu projektów naukowych. Zainteresowania naukowe mikrobiota jelit a otyłość, żywienie dzieci, prebiotyki, probiotyki.

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska
Prowadzone przedmioty: Towaroznawstwo żywności, Technologia żywności, Bezpieczeństwo i higiena żywności, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności.

dr Katarzyna Bandurska

Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. UJD

dr Przemysław Siemion, prof. UJD
Ponad 20-letnie doświadczenie naukowe i dydaktyczne.
Zainteresowania naukowe: chemia i technologia żywności, modyfikacje polisacharydów.

dr n. farm. Wojciech Woszczyk

dr Agnieszka Dudkiewicz

dr n.med. Agnieszka Berdowska

dr Kamila Kapuśniak

mgr Karolina Górnik-Horn

Mgr Jolanta Krzyżanowska
