Kadra

Nasza kadra

prof dr hab. Janusz Kapuśniak

prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska 

dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD

dr hab. Hanna Mojska, prof. UJD 

dr inż. Beata Mikuta 

dr inż. Marta Pokora-Carzyńska

dr Kamila Kapuśniak

dr Agnieszka Berdowska 

dr Katarzyna Bandurska 

dr Agnieszka Dudkiewicz

dr Przemysław Siemion, prof. UJD

dr Arkadiusz Żarski

dr Agnieszka Bąbelewska

mgr Malwina Wójcik

mgr Sylwia Ptak 

mgr Anita Szczechowicz 

mgr Karolina Górnik-Horn

mgr Cyprian Lioswski

mgr Anna-Maria Sapała

mgr Dominika Kaczmarek

prof dr hab. Janusz Kapuśniak

prof dr hab. Janusz Kapuśniak

Kierownik Katedry Dietetyki i Badań Żywności

Profesor Janusz Kapuśniak w Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie zatrudniony jest od 1997 r. przechodząc wszystkie szczeble kariery zawodowej od pracownika naukowo-technicznego do profesora. Od wielu lat kieruje grupą prowadzącą badania nad fizyczną, chemiczną i enzymatyczną modyfikacją skrobi do celów spożywczych (błonnik pokarmowy, prebiotyki, suplementy diety) i nieżywnościowych (skrobia modyfikowana hydrofobowo jako materiał opakowaniowy). Do największych osiągnięć naukowych prof. Kapuśniaka można zaliczyć stypendia przyznane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programów START i KOLUMB, Grant wspomagający FNP dla laureatów Programu KOLUMB, roczny staż naukowy w Carbohydrate Chemistry Group w Department of Food Science and Human Nutrition w Iowa State University w USA oraz uzyskanie Śląskiej Nagrody Naukowej w 2020 r.
Prof. Janusz Kapuśniak jest autorem ponad 85 oryginalnych artykułów naukowych, 5 monografii naukowych, 7 patentów. Wielokrotnie był zapraszany do wygłoszenia wykładów plenarnych, key-note i sekcyjnych na konferencjach w wielu krajach na całym świecie.
W ostatnich latach kierował lub był członkiem komitetów sterujących 6 projektów badawczych finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowe Centrum Nauki i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Jest przedstawicielem UJD w European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE) oraz w Centrum Polintegra. Jest członkiem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, członkiem prezydium Sekcji Technologii Węglowodanów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Chemicznego.
Prof. Kapuśniak pełnił wiele funkcji administracyjnych w Uczelni. Był kierownikiem Zakładu Chemii Ogólnej, Zakładu Biochemii i Technologii Bioproduktów, Katedry Dietetyki i Badań Żywności (obecnie), Dyrektorem Instytutu Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, Dziekanem Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego oraz Prorektorem ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą (obecnie).

Prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak

Prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak

Profesor nauk rolniczych w dyscyplinie: technologia żywności i żywienia, specjalności: analiza i chemia żywności, technologia żywności. Zainteresowani naukowe: analiza żywności, reologia żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, hydrokoloidy polisacharydowe, substancje dodatkowe. Autor ponad stu publikacji naukowych. Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk. Członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Redaktor Naczelny czasopisma Żywność-Nauka-Technologia-Jakość.
dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD

dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD

Doktor habilitowany, nauk rolniczych, dyscyplina technologia żywności i żywienia (2019); doktor nauk technicznych w zakresie biotechnologii (2011). Autorka wielu publikacji naukowych związanych z mikrobiologią, żywnością i żywieniem. Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół mikrobioty jelit oraz korelacji pomiędzy mikrobiotą jelit a chorobą otyłościową oraz szeroko pojętym wpływem na masę ciała suplementów w tym prebiotyków, probiotyków, synbiotyków, postbiotyków.

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska

Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół tematyki dotyczącej jakości zdrowotnej żywności, przede wszystkim aspektów mikrobiologicznych, mikrobiologii prognostycznej, probiotyków i żywności probiotycznej, technologii mięsa, higieny produkcji żywności oraz systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przetwórstwie żywności, a także analizy ryzyka strat żywności i zrównoważonego rozwoju. Łącznie ponad 500 prac naukowych, popularno-naukowych, podręczników (w tym podręczniki dla uczniów szkół średnich (Towaroznawstwo i Towaroznawstwo żywności) i książek (np. Higiena produkcji żywności, Zarządzanie bezpieczeństwem żywności), 10 patentów i zgłoszeń patentowych.
Prowadzone przedmioty: Towaroznawstwo żywności, Technologia żywności, Bezpieczeństwo i higiena żywności, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności.
dr Katarzyna Bandurska

dr Katarzyna Bandurska

Doktor nauk biologicznych, specjalność biochemia. Tematyka badawcza skupia się na wykorzystaniu roślinnych systemów ekspresji do produkcji rekombinowanych białek o znaczeniu medycznym. Laureatka programu Homing Plus przyznanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej. Naukowiec z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w kraju i za granicą.
Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. UJD

Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. UJD

Specjalista w zakresie bromatologii ze szczególnym uwzględnieniem metabolomiki żywności i żywienia oraz jakości i bezpieczeństwa żywności. Kierownik Pracowni Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych W Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny. Kierownik projektów badawczych Narodowego Centrum Nauki, Ministerstwa Zdrowia, Fundacji Nutricia. Członek Komitetu Naukowego ds. Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Komitetu Technicznego Specjalistycznego ds. Rolnictwa i Żywności Polskiego Centrum Akredytacji, Komitetów Technicznych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego oraz Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Ekspert grup roboczych Komisji Europejskiej, Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest autorem ponad 100 publikacji oryginalnych i poglądowych oraz rozdziałów w monografiach krajowych i międzynarodowych.
dr Przemysław Siemion, prof. UJD

dr Przemysław Siemion, prof. UJD

Chemik, doktor technologii żywności i żywienia.
Ponad 20-letnie doświadczenie naukowe i dydaktyczne.
Zainteresowania naukowe: chemia i technologia żywności, modyfikacje polisacharydów.
dr Agnieszka Dudkiewicz

dr Agnieszka Dudkiewicz

Absolwentka Akademii Rolniczej (obecnego Uniwersytetu Rolniczego) in. Hugona Kołłątaja w Krakowie, tytuł doktora uzyskała na Uniwersytecie w York (Wielka Brytania) w 2015 r. Od 2013 r. związana z Uniwersytetem w Lincoln jako pracownik badawczy (asystent) a potem również naukowy (wykładowca); a od 2020 r. adiunkt na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Posiada ekspertyzę z zakresu opracowywania metodyk badawczych do analizy żywności a także szeroko pojętą wiedzę praktyczną z zakresu badań jakości żywności w tym aspektów mikrobiologicznych, sensorycznych i chemicznych. Obecne zainteresowania badawcze dotyczą m.in. jakości produktów rolnictwa ekologicznego, ewaluacji diety w różnych grupach populacyjnych i jej wpływu na funkcje psycho-fizyczne, a także badań efektywności modyfikacji diety w celu osiągnięcia efektów zdrowotnych np. wpływu suplementów probiotycznych na absorpcję składników pokarmowych.

dr n.med. Agnieszka Berdowska

dr n.med. Agnieszka Berdowska

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Fizjolog z wieloletnim doświadczeniem akademickim. Zakres działalności naukowej obejmuje m.in. badania nad otyłością i patologią układu pokarmowego. Współautorka wielu artykułów naukowych opublikowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych.
dr Kamila Kapuśniak

dr Kamila Kapuśniak

W 2018 roku uzyskałam stopień naukowy doktora nauk technicznych w dyscyplinie technologia chemiczna na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Moje zainteresowania naukowe koncentrują się wokół tematyki związanej z żywnością funkcjonalną oraz chemią i analizą żywności. W dotychczasowej pracy naukowej najwięcej uwagi poświęciłam otrzymywaniu i charakterystyce preparatów o potencjalnych właściwościach błonnikowych ze skrobi ziemniaczanej (m.in. w ramach realizacji projektu Preludium finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki). W realizowanych projektach i zadaniach badawczych szczególnie cenię sobie współpracę z przedstawicielami otoczenia społeczno-gospodarczego. Poza nauką w swojej pracy najbardziej cenię Studentki i Studentów, którzy co roku zabierają mnie w niesamowitą podróż z żywnością funkcjonalną, analizą sensoryczną, chemią żywności czy kuchnią molekularną w tle!

mgr Karolina Górnik-Horn

mgr Karolina Górnik-Horn

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku Dietetyka oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach na kierunku Żywienie i Suplementacja Osób Aktywnych Fizycznie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na WSNS w Lublinie. Czynny dietetyk w prywatnym gabinecie, wykładowca na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie, certyfikowany dietetyk przyjazny matce karmiącej oraz szkoleniowiec.  

mgr Anita Szczechowicz

mgr Anita Szczechowicz

Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego wydziału Biologii w Katowicach oraz dietetyki w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie. Od 12 lat czynny dietetyk, pracownik UJD.
mgr Anna-Maria Sapała

mgr Anna-Maria Sapała

Absolwentka dietetyki po Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Licencjat z tego przedmiotu ukończyła na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, gdzie aktualnie jest na studiach doktoranckich z dziedziny nauk o zdrowiu. Czynny dietetyk, wykładowca na UJD w Częstochowie.

Dr inż. Marta Pokora – Carzyńska

Dr inż. Marta Pokora – Carzyńska

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie w 2014 roku otrzymała stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Pracownik naukowy i uczestnik licznych projektów naukowo – badawczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w latach 2009 – 2016, o łącznym dorobku naukowym obejmującym ponad 20 oryginalnych prac twórczych i 3 patenty krajowe. Technolog żywności z wieloletnim doświadczeniem w obszarze produkcji żywności, zwłaszcza tradycyjnej i regionalnej w duchu slow food. Jej zainteresowania naukowe obejmują zagadnienia związane z technologią mleka i mięsa, jakością i bezpieczeństwem żywności, bioskładnikami w żywności, zwłaszcza biologicznie aktywnymi peptydami oraz hydrolizą enzymatyczną białek jako metodą ich pozyskiwania.

mgr Malwina Wójcik

mgr Malwina Wójcik

Magister żywienia człowieka i dietetyki oraz technik farmaceutyczny, współautorka publikacji naukowych i doniesień na konferencjach naukowych. Zainteresowanie naukowe skupiają się głównie na żywności funkcjonalnej, w szczególności błonniku pokarmowym, a także żywieniu kobiet w ciąży i karmiących oraz jego wpływie na skład mleka matki.

Skip to content