Produkcja i Marketing Żywności studia
Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu
Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.
Zapisz się na studia tutaj:
Link do strony rekrutacyjnej Uczelni
To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:
- studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,
- uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym:
– jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)
– największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,
- pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:
– produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi – m.in. zawierającymi probiotyki, prebiotyki,
– analizy żywności,
– pracowni biologicznych funkcji żywności,
– pracowni metabolomiki,
– laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,
- uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora
– rolno-spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,
– przetwórstwa żywności,
– KRUS,
- zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:
– prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,
– prowadząc własną firmę z sektora spożywczego – punkt skupu, hurtownię, sklep,
– pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.
Co możesz robić po studiach?
Kariera po studiach
Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:
- możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności – nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem;
- możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).
Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta – towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:
- jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
- jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
- jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.
Agrobiznes
Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.
Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju – w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.
Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:
- rolnictwo,
- ogrodnictwo,
- rybołówstwo,
- leśnictwo,
- środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,
- sektor spożywczy,
- handel hurtowy,
- FMCG.
Co można dalej studiować?
Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:
- technologią żywności,
- rolnictwem,
- handlem i marketingiem,
- dietetyką,
- bezpieczeństwem i higieną żywności.
Program studiów
Studia inżynierskie produkcja i marketing żywności trwają 3,5 roku (7 semestrów).
Agrobiznesowy program studiów
Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.
Podczas studiów dowiesz się m.in.
- jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,
- jak prowadzić negocjacje biznesowe,
- jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,
- jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,
- jak przeprowadzać analizy rynkowe – przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,
- jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.
Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:
- przetwórstwo żywności,
- agrobiznes,
- logistyka w łańcuchu żywnościowym.
Nowoczesna infrastruktura
Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.
- pracownia żywności funkcjonalnej,
- pracownia analizy żywności,
- pracownia biologicznych funkcji żywności,
- pracownia metabolomiki,
- laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.
Eksperci na wykładach
Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:
- przedsiębiorców i menadżerów – praktyków z branży rolno-spożywczej,
- prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,
- marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,
- ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,
- ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:
– Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,
– Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
– Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,
– Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
– Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
– Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
- organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).
Praktyki u liderów
Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:
- produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,
- żywienie zbiorowe,
- przetwórstwo żywności,
- przechowalnictwo,
- obrót surowców i produktów żywnościowych,
- nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.
Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców – nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.
- JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) – największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,
- Pamapol – producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,
- Goliard – prodcent makaronów,
- Kubara – producent żywności funkcjonalnej – marki Dobra Kaloria i Amarello,
- Cargill Feed & Nutrition – Cargill Feed & Nutrition
- Bromex Poland – producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,
- Cargill Feed & Nutrition,
- Agropasz,
- KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,
- KOWR – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,
- ARiMR – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,
- ODR – Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,
- Sanepid – Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.
Możliwości studiowania
Jako student produkcji i marketing żywności będziesz mieć dostęp do całej infrastruktury Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie np:
- przyjazne studentom akademiki,
- uczelniany system stypendialny,
- wyjazdy w ramach programów międzynarodowej wymiany studentów,
- Akademickie Centrum Sportu.
Jak się dostać na studia?
Na inżynierski kierunek produkcja i marketing żywności możesz startować zaraz po maturze. W rekrutacji brane są pod uwagę przedmioty maturalne, na podstawie których wyliczane są punkty rekrutacyjne.
Jeśli masz jakieś pytania o kierunku produkcja i marketing żywności – zapytaj.
Napisz do nas, a przyślemy Ci szczegółowe informacje na temat:
- wymaganych rekrutacji przedmiotów maturalnych
- limitu miejsc na kierunku
- progów punktowych
r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl
Przedmioty maturalne
- matematyka lub informatyka – waga 0,5
- chemia lub biologia lub język polski – waga 0,3
- język obcy nowożytny – waga 0,2
Progi punktowe
Progi punktowe ustalane są po zakończonej rekrutacji. Jeśli chcesz wiedzieć o progach punktowych napisz do nas.
Limit miejsc
50 osób
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym kierunku studiów wypełnij formularz, a prześlemy Ci więcej informacji.
Kontakt do opiekuna kierunku
r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl
Zapisz się na studia tutaj:
Link do strony rekrutacyjnej Uczelni