Produkcja i Marketing Żywności studia

Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu

Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.

Zapisz się na studia tutaj: 

Link do strony rekrutacyjnej Uczelni

To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:

  • studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,
  • uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym:

 – jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)

 – największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,

  • pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:

 – produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi – m.in. zawierającymi probiotyki, prebiotyki,

 – analizy żywności,

 – pracowni biologicznych funkcji żywności,

 – pracowni metabolomiki,

 – laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,

  • uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora

 – rolno-spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,

 – przetwórstwa żywności,

 – KRUS,

  • zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:

 – prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,

 – prowadząc własną firmę z sektora spożywczego – punkt skupu, hurtownię, sklep,

 – pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.

Co możesz robić po studiach?

Kariera po studiach 

Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:

  • możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności – nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem; 
  • możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).

Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta – towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:

  • jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
  • jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
  • jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.

Agrobiznes

Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki. 

Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju – w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.

Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:

  • rolnictwo,
  • ogrodnictwo,
  • rybołówstwo,
  • leśnictwo,
  • środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,
  • sektor spożywczy,
  • handel hurtowy,
  • FMCG.

Co można dalej studiować?

Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:

  • technologią żywności,
  • rolnictwem,
  • handlem i marketingiem,
  • dietetyką,
  • bezpieczeństwem i higieną żywności.

Program studiów 

Studia inżynierskie produkcja i marketing żywności trwają 3,5 roku (7 semestrów).

Agrobiznesowy program studiów

Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.

Podczas studiów dowiesz się m.in.

  • jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,
  • jak prowadzić negocjacje biznesowe,
  • jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,
  • jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,
  • jak przeprowadzać analizy rynkowe – przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego, 
  • jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.

Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:

  • przetwórstwo żywności,
  • agrobiznes,
  • logistyka w łańcuchu żywnościowym.

Nowoczesna infrastruktura

Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.

  • pracownia żywności funkcjonalnej,
  • pracownia analizy żywności,
  • pracownia biologicznych funkcji żywności,
  • pracownia metabolomiki,
  • laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów. 

Eksperci na wykładach

Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:

  • przedsiębiorców i menadżerów – praktyków z branży rolno-spożywczej,
  • prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,
  • marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,
  • ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,
  • ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:

 – Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,

 – Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,

 – Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,

 – Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

 – Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,

 – Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,

  • organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).

Praktyki u liderów

Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:

  • produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana, 
  • żywienie zbiorowe, 
  • przetwórstwo żywności, 
  • przechowalnictwo, 
  • obrót surowców i produktów żywnościowych,
  • nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.

Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców – nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.

  • JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) – największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,
  • Pamapol – producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,
  • Goliard – prodcent makaronów,
  • Kubara – producent żywności funkcjonalnej – marki Dobra Kaloria i Amarello,
  • Cargill Feed & Nutrition – Cargill Feed & Nutrition
  • Bromex Poland – producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,
  • Cargill Feed & Nutrition,
  • Agropasz,
  • KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,
  • KOWR – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,
  • ARiMR – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,
  • ODR – Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,
  • Sanepid – Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.

Możliwości studiowania

Jako student produkcji i marketing żywności będziesz mieć dostęp do całej infrastruktury Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie np:

  • przyjazne studentom akademiki, 
  • uczelniany system stypendialny,
  • wyjazdy w ramach programów międzynarodowej wymiany studentów, 
  • Akademickie Centrum Sportu. 

Jak się dostać na studia?

Na inżynierski kierunek produkcja i marketing żywności możesz startować zaraz po maturze. W rekrutacji brane są pod uwagę przedmioty maturalne, na podstawie których wyliczane są punkty rekrutacyjne.

Jeśli masz jakieś pytania o kierunku produkcja i marketing żywności – zapytaj. 

Napisz do nas, a przyślemy Ci szczegółowe informacje na temat:

  • wymaganych rekrutacji przedmiotów maturalnych
  • limitu miejsc na kierunku
  • progów punktowych

r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl

Przedmioty maturalne 

  • matematyka lub informatyka – waga 0,5
  • chemia lub biologia lub język polski – waga 0,3
  • język obcy nowożytny – waga 0,2

Progi punktowe 

Progi punktowe ustalane są po zakończonej rekrutacji. Jeśli chcesz wiedzieć o progach punktowych napisz do nas. 

Limit miejsc 

50 osób

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym kierunku studiów wypełnij formularz, a prześlemy Ci więcej informacji.

Kontakt do opiekuna kierunku 

r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl

Zapisz się na studia tutaj:

Link do strony rekrutacyjnej Uczelni

 

 

Skip to content